Przeważnie ciasto biszkoptowe kojarzone jest z tortem. Przekrojone na dwa lub trzy krążki i przełożone kremem to już klasyka. Dobry biszkopt może być również idealną bazą pod ptasie mleczko, sernik na zimno czy galaretkę. Udekorowany owocami albo polany czekoladą z pewnością skusi każdego.

Przepisów na niego jest niezliczona ilość. Biszkopt rzucany, biszkopt z mąką ziemniaczaną… natomiast mój przepis jest prosty i szybki.

Podana ilość składników wystarczy do upieczenia biszkoptu w tortownicy o średnicy około 30 cm.


1 szklanka mąki
3/4 (niepełna szklanka) cukru kryształu
4 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
opcjonalnie
2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego lub olejek pomarańczowy


Mikserem ubić całe jajka z cukrem (od 3 do 5 minut), dodać cukier wanilinowy lub aromat. Ciągle ubijając dodawać po łyżce mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto wylać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej drobną bułką tartą lub kaszką manną, piec do uzyskania złotego koloru. Dla pewności można sprawdzić wykałaczką. Jeżeli będzie sucha ciasto jest upieczone.